10 BEST IAS INTERVIEW QUESTIONS & ANSWERS

10 questions asked in the interview of IAS

IAS it is such a word which gives goosebumps on only being spelled on the body of a civil aspirant. It is a post on which, it is believed,  the man with best intellectual in a whole state is posted. Any such civil aspirant keeping a desire to get selected as a collector has to go through a touchstone,  such touchstone which is set to decide the grade of intellectual a participant has.

IAS INTERVIEW QUESTIONS

For this post, the candidate has to face and have to clear 3 exams. The names and details of such exams are as follows

  1. Prelims:- this paper has Objective type questions
  2. Mains:- it is a subjective paper, the candidate has to show his knowledge by writing the answers in detail.
  3. Interview

Prelims is a tough exam as its questions are neither repeated and nor they are copied from any reference books moreover, the probability of each question has an equal probability of ¼  of getting correct. The candidates who get selected in prelims appear for mains and in mains, their way of writing and presentation of knowledge is checked.

Thereafter if a candidate gets selected in mains too, he has to appear for the interview, the interviewers, in the interview, are senior I.A.S. officers. They will ask the student every such question which he/ she have not studied in a textbook.

Some of those questions are as follows:-

Question 1:- One day if you went back to your home and finds your sister lying nude on the bed, then what will you do?

ANSWER: I will pick her up in my arms and cover my little sister into a towel as infants get effected to cold soon I will not let her play in that situation for long.

Here, it can be noticed clearly the interviewers want to provoke the candidate so that he may lose his temperament and hence his wisdom. But the brilliant student keeps his temperament and patiently answers to the question asked of him.

Question 2:-  A cat has three children, cat named Their January, February, and March. What is the name of the cat?

ANSWER: The answer is in the question. A cat named is ‘What.’

Interviewers here checked the presence of mind of the student and the student without a doubt, replied with such an answer which is expected from a future I.A.S officer.

Question 3:  If 2 is a company and 3 is the crowd, then what will be  4 and 5?

ANSWER: 4 and 5 there is always 9.

Many times a brilliant student gets doomed logically in a sea of aptitude and in mathematical problems that he may gets confused with easy problems due to over thinking. An I.A.S. must maintain a balance between overthinking and thinking. Here is the question the interviewers checked the same thing.

Question 4:-  What looks like half an apple?

ANSWER: The second half apple.

Another question for deviation and this question can only be answered if the candidate giving the interview is facing it without any pressure and with full confidence.

Question 5:- A killer was sentenced to death. Shown three rooms. The first room is on fire second guns with the killer in the and the third Tiger, who had not eaten for three years. What should he choose?

ANSWER:  Room number three, because three years will have died by now hungry, lion.

This question checks the decision-making ability based on the facts and the common sense of the candidate who is giving the interview which is clear by the answer.

The interviewer ordered a cup of coffee for the candidate. Coffee arrived; kept before the candidate, then he asked what is before you?

Candidate: Instantly replied “Tea”

Wondering why he said tea when he knows very well that coffee was kept before?

The question was “What is before you (U – alphabet) Reply was “TEA” (T – alphabet)

Alphabet “T” was before Alphabet “U”

Question 6: If you had three apples and four oranges in one hand and four apples and three oranges in the other hand, what would you have?

I probably have answered eight apples and eight oranges and most of our respected viewers would have also thought it like that way if they were asked, but the candidate here answered it very wisely which proved him intelligent out of the box.

He answered it by saying very large hands.

Question 7:- How can you drop a raw egg onto a concrete floor without cracking it?

Answer: Concrete floors are very hard to crack!

Its answer can be anything, like by wrapping the egg into a soft woolen cloth of by dropping it from a low height or anything but that is over thinking and not a thing out of the box. This question clears the concept of out of the box thinking

QUESTION 8:  In which State is the Bay of Bengal?

ANSWER : In the liquid state.

An I.A.S. may have to experience such conditions in life which he may never have dreamt of. Thus interviewers sometimes ask such tricky question which are hypothetical and is such that it can confuse peoples.

Question 9: If you throw a red stone into the blue sea, then what will happen?

ANSWER: The stone will be wet and will drown.

Again, a question which can only be solved by making a balance between the logic and common sense.

QUESTION 10:- How can you lift an elephant with one hand?

Answer:- It is not a problem since you will never find an elephant with one hand

So, here is another question and these questions as can be understood can be solved only by a candidate who can think out of the box. This is how the touchstone for an I.A.S.  is set.

Study Sociology Anywhere with App,DOWNLOAD NOW

About Sociology Group 175 Articles
Sociology Group is the E-learning platform for Social Sciences Students. We Discuss Everything about Social Sciences.Search and also look into categories for more articles, Please allow for Subscription and Get Notifications. :)and also like our facebook page,Write and Publish articles on Sociology Group Blog please click here to write articles now !.....Moreover, For any queries use contact page